UPUTE KORISNICIMA KAKO DA ZAŠTITE VODOVODNE INSTALACIJE I VODOMJERE OD SMRZAVANJA U SVOM DOMAĆINSTVU

JKP “VISOKO“ d.o.o. Visoko upućuje molbu  svim korisnicima komunalnih usluga na području Grada Visoko, da su dužni u zimskom periodu preduzeti preventivne mjere zaštite vodvodne instalacije i vodomjera od smrzavanja u svojim domaćinstvima (kućama, stanovima, poslovnim prostorima, itd), te ih tako zaštititi od smrzavanja i pucanja.

Zaštita vodomjera od smrzavanja podrazumijeva oblaganje vodomjera i kompletne instalacije priključka u vodomjernom oknu (šahtu), a istu možemo izvršiti upotrebom termo izolacijskog materijala kao što je: stiropol, staklena vuna, stara deka i sl. Poklopac od šahta obavezno treba dobro zatvoriti, kako ne bi hladni zrak prolazio u prostor oko vodomjera. Ako slabo zaštitite vodomjerno mjesto (šaht) od niske temperature, može doći do oštećenja komplet vodomjera, gdje korisnik ostaje bez vodosnabdijevanja, a dolazi i do dodatnih troškova u domaćinstvu.

Vodovodne instalacije i cijevi koje su vani i koje su izložene vremenskim uticajima, možete zaštititi termo materijalima kao što su: filc, građevinske folije i specijalizovani proizvodi za izolaciju cijevi.

Savjetujemo svim korisnicima komunalnih usluga Grada Visoko, koji ostanu u zimskim danima bez vode, te ako nije najavljena neka promjena u medijima od strane JKP “VISOKO“ d.o.o. Visoko da prvo provjere stanje vodovodne instalacije koja se nalazi u šahtu u njihovom domaćinstvu.

Ako je vodovodna instalacija i vodomjer zamrznut, ni u kom slučaju ne smijete odleđivati direktnim poljevanjem tople vode preko istih, niti korištenjem otvorenog plamena po istim, u tom slučaju najbolje je potražiti stručnu pomoć, jer pored odleđivanja vodomjera, neophodno je provjeriti vodovodnu inatalaciju u domaćinstvu i ostalim cijevima, kako bi se uspostavilo normalno vodosnabdijevanje u domaćinstvu.

Ako su Vam potrebne dodatne informacije i niste sigurni kako postupiti  u slučaju da zaledi vodomjer, vodomjerna instalacija i cijevi u Vašem domaćinstvu, te iste niste sigurni kako odlediti, savjetujemo da kontaktirate nadležne službe u JKP “VISOKO“ d.o.o. Visoko na sljedeći broj telefona: 032/465-999 ili na e-mail: info.podrska@jkpvisoko.ba

Unaprijed se zahvaljujemo svim našim korisnicima na saradnji!

JKP “VISOKO“ d.o.o. Visoko

 

About the author