Savjeti kako da utoplite vodomjer u svom domaćinstvu

Još jednom podsjećamo  sve naše korisnike komunalnih usluga u Gradu Visoko da su dužni u zimskom periodu utopliti svoje vodomjere i tako ih zaštiti od smrzavanja i pucanja.

Zaštita vodomjera od smrzavanja podrazumijeva oblaganje vodomjera i kompletne instalacije priključka u vodomjernom oknu (šahtu), a istu možemo uraditi upotrebom termo izolacijskog materijala poput stiropola, staklene vune, stare deke i slično.

Poklopac od šahta obavezno dobro zatvoriti, kako ne bi hladni zrak prolazio u prostor oko vodomjera.

Slaba zaštićenost vodomjernog mjesta (šahta) od niske temperature može uzrokovati oštećenje komplet vodomjera usljed čega korisnik ostaje bez vode.

Cijevi koje su vani i koje su izložene vremenskim uticajima, možete zaštiti  termo materijalima kao sto su: filc, građevinske folije i specijalizovani proizvodi za izolaciju cijevi.

Također, preporučujemo korisnicima komunalnih usluga koji ostanu u zimskim danima bez vode, ukoliko nije najavljena neka promjena u medijima od strane JKP “VISOKO“ d.o.o. Visoko, da prvo provjere stanje vodomjerne instalacije koja se nalazi u šahtu.

Zamrznute instalacije nikako ne smijete odleđivati direktnim poljevanjem tople vode preko istih, niti korištenjem otvorenog plamena po istim.

Tada je najbolje potražiti stručnu pomoć, jer pored odleđivanja vodomjera, neophodno je provjeriti svaki dio inastalacije u kući i ostalim cijevima, kako bi se uspostavilo normalno vodosnabdijevanje u domaćinastvu.

Ukoliko su Vam potrebne dodatne informacije i niste sigurni kako postupiti da odledite vodovodne instalacije, preporučujemo da kontaktirate stručne službe u JKP “VISOKO“ d.o.o. Visoko na sljedeći broj telefona:

032/735-560

JKP “VISOKO“ d.o.o. Visoko